#bookreview: Ολυμπιάδα:Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Danièle Calvo Platero

Χελόου δερ! Πρώτο βιβλίο για αυτό το μήνα, με θεματικό άξονα την ιστορία.

Η ιστορία είναι πλούσια από προσωπικότητες απαλλαγμένες από τύψεις, άπληστες για πλούτη και έτοιμες για όλα προκειμένου να κατακτήσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία. Όμως, μέσα από τις τάξεις της ισχυρογνωμοσύνης, της έμμονης επιθυμίας και της απανθρωπιάς, η εύφημος μνεία αποδίδεται αναμφισβήτησα στην Ολυμπιάδα, την μητέρα του. Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία η ιστοριογραφία έχει παραμελήσει, αν και κατέχει περίοπτη θέση στην επετηρίδα των τυρράνων. Στα δεκαεφτά της χρόνια, παραμελημένη ήδη από το σύζυγό της, το βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο, δίνει ζωή στον Αλέξανδρο. Όμορφη, δύσπιστη, γεμάτη συγκρατημένη φλόγα, στρέφεται στην λατρεία του Ορφέα και αφιερώνεται στο ιερό παραλήρημα, στα νυχτερινά όργια.

Μετά την δολοφονία του Φιλίππου, διστάσει το θάνατο της δεύτερης γυναίκας και κόρης του. Εν τέλει, μετά τον πρόωρο θάνατο του Αλέξανδρου (που συνέβη κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες),κάτω από το βάρος όλων αυτών των εγκλημάτων, η Ολυμπιάδα δεν ήταν δυνατόν παρά να προορίζεται για έναν φρικτό θάνατο. Η ιστορία διαφύλαξε την εικόνα ενός νεαρού βασιλιά, στεφανωμένου με την αίγλη της δόξας, αλλά ξέχασε ότι το κατακτητικό πνεύμα του γιου τρέφοταν από μια πηγή :μια μητέρα διψασμένη για την εξουσία και εμψυχωμένη από φοβερές προθέσεις.

Έκδοση : Α. Α. Λιβάνη, 1991

Σελίδες :400

Αρχικά, να πω ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, από έναν συγγραφέα, που είναι γνώστης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Έχει αρκετές περιγραφές, ενίοτε μεγάλες, αλλά κατατοπιστικές, ώστε ο αναγνώστης να μπαίνει στο πνεύμα του διαφορετικού κόσμου της εποχής. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι κουραστικές,δεν ξέρω, βγάζουν κάτι το μουντό και τυποποιημένο.

Επίσης, οι διάλογοι σπανίζουν, κάτι που καταστά το ανάγνωσμα στατικό σε πολλά σημεία.

Παρόλα αυτά, αποδίδονται και καταγράφονται ευκρινώς και κατανοητά ιστορικά γεγονότα, στοιχεία από τη νοοτροπία, τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα για την πραγματικότητα της εποχής. Ο προβολέας τονίζει πρόσωπα, όχι και τόσο γνωστά από την ιστορία, αποτελώντας έναυσμα για μελέτη και αναζήτηση.

Βαθμολογία :1/5

Δεν με άρεσε σχεδόν καθόλου. Είναι ένα αρκετά κουραστικό βιβλίο, που προσδίδει περισσότερη έμφαση στις ραδιουργίες και τον ακατάπαυστο πόθο της Ολυμπιάδας (Μυρτάλης, όπως λέγονταν πριν παντρευτεί τον Αλέξανδρο), και όχι στα ιστορικά γεγονότα. Μάλιστα, αυτά αναφέρονται αρκετά σύντομα και περιληπτικά.

Σε ποιον θα το σύστηνα: Ειλικρινά; Σε κανέναν.

Ακολουθείστε με στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι για τα καινούργια ποστ, τους διαγωνισμούς, καθώς και να προτείνετε θέματα και βιβλία!Επίσης, μπορείτε να με βρείτε και στην  σελίδα μου στο facebook.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “#bookreview: Ολυμπιάδα:Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Danièle Calvo Platero